Veilig online daten voor senioren

Net als in de offline wereld is de online wereld niet geheel ongevaarlijk. En ook hier zijn 50-plussers vaak het doelwit van oplichters, ook wel 'scammers' genoemd. Maar hoe herken je deze scammers dan? En hoe voorkom je dat je via een online datingsite opgelicht wordt.

Wat zijn scammers?

Werkelijk iedereen kan opgelicht worden door scammers. Je hoeft niet rijk te zijn en ze gaan ook niet specifiek op zoek naar domme mensen. Senioren zijn vaker doelwit omdat deze scammers denken dat 50-plussers hun zaakjes op orde hebben en daardoor beter bij kas zitten, maar ook dat deze leeftijdscategorie minder verstand heeft van internet en de bijkomende gevaren. Daar gaan we iets aan doen.

Heel vaak zijn de oplichters mensen uit Oost-Europese landen, maar ook mensen uit Zuid-Afrika, Senegal en Nigeria houden zich hier mee bezig. Het zijn leden van bendes die vanuit de hele wereld werken. Ze doen hard hun best om er voor te zorgen dat hun slachtoffers verliefd op hen worden om ze vervolgens geld afhandig te maken met allerlei zielige verhalen en leugens.

Hoe herken je een datingoplichter?

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Een veel voorkomend gezegde dat ook in dezen zeker van toepassing is. Ze doen zich vaak voor als goed gesettelde burgers die hun zaakjes goed op orde hebben, een fijn contact met familie onderhouden en een fijn karakter lijken te hebben.

Op de foto's zien ze er erg goed uit en de foto's zelf zijn vaak van zeer goede kwaliteit als je ze vergelijkt met de huis-, tuin- en keukenfoto's die je zelf gebruikt.

In hun berichtjes zijn ze vleiend, complimenterend en lief. Ze doen er alles aan om je in te palmen en je tot over je oren verliefd te krijgen. Ze doen dan ook net alsof ze zeer snel als een blok voor je vallen en de 'ik hou van jou's' zullen dan ook snel je inbox vullen.

Vaak is hun Nederlands gebrekkig of gebruiken ze slecht Engels. Ook willen ze communicatie zo snel mogelijk via persoonlijke mail of skype voortzetten. Afspreken is er natuurlijk niet bij en ze verzinnen dan ook smoezen zoals dat ze momenteel in het buitenland zijn.

Uiteindelijk zullen ze stuk voor stuk zielige verhalen ophangen. Dat kan variëren van een medisch noodgeval tot een vliegticket. Bijna altijd draait het verhaal rondom een tragische gebeurtenis en in alle gevallen zal er gevraagd worden om geld. Dit kan van extreem grote bedragen tot kleine bijdrages zijn.

Hoe voorkom je oplichting door scammers?

Het is best wel moeilijk om door te krijgen of je met een dating scammer te maken hebt. Ze zijn geraffineerd en weten precies hoe ze op je gevoel in moeten spelen. Slachtoffers zijn dan ook allesbehalve dom.

Oplettendheid is belangrijk en daarnaast is het ook van belang om vragen te stellen. Als je ergens over twijfelt, als iets onwaar lijkt of als er simpelweg onjuistheden tevoorschijn komen, schroom dan zeker niet om vragen te stellen, de website te contacteren en om het contact gewoon te stoppen.

Stuur nooit geld!

Hoe vervelend het ook is als iemand met je gevoelens speelt, het doet nog meer pijn als ze je ook nog geld afhandig gemaakt hebben. Je voelt je dom en naïef. Ook al is dat geheel onterecht. Hoe erg het verhaal van je nieuwe liefde ook lijkt te zijn, stuur nooit geld.

Daarnaast is het ook belangrijk om niet hals over kop tot over je oren verliefd te worden. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Bewaar dat tot jij je toekomstige, nieuwe liefde in het echt kunt bewonderen.