Zo veilig mogelijk online daten voor senioren

Veilig online daten. Hoe doe je dat? Het is makkelijk en voelt veilig om in de comfort van je eigen plekje de grote online wereld binnen te stappen en een partner te zoeken. Maar jij stapt niet alleen bij die wereld naar binnen. Ongewild nodig je ook die hele wereld bij jou in je woonkamer uit.

De kranten staan vol met berichten van webcams die gehackt zijn. Dan kan iemand de webcam van een afstand aanzetten. Of bankrekeningen die geplunderd worden omdat iemand op een linkje in een e-mail heeft geklikt. Mensen die verliefd worden op iemand uit een ver exotisch land en geld voor een vliegticket sturen, maar diegene uiteindelijk nooit ontmoeten. Net als in de gewone wereld zit het wereld wijde web vol met gevaren. En net als in de gewone wereld zijn senioren vaak makkelijke slachtoffers. Maar het hoeft allemaal niet gevaarlijk te zijn als je weet waar je op moet letten en als je weet wat je wel of juist niet moet doen.

Waar begint veilig daten online

Alles begint met de informatie die jij zelf online zet. Ben daar uiterst voorzichtig mee. Gebruik bijvoorbeeld nooit je echte naam of alleen je voornaam. Maar het beste is toch om een nietszeggende profielnaam aan te maken. Je kunt best proberen deze origineel te maken. Dat spreekt potentiële partners eerder aan en kan op die manier toch ook iets over jou zeggen. Je kunt je echte naam altijd vertellen in een gesprekje. Ben dan nog terughoudend met het geven van je achternaam. Privé gegevens kunnen over het algemeen beter niet gedeeld worden. Natuurlijk dien je gegevens aan de website door te geven. Maar een goede website zal altijd jouw privacy beschermen en dus ook je gegevens veilig opbergen. Dit geldt ook voor als je op vakantie gaat. Je kunt het daar wel over hebben, maar laat niet weten dat er niemand in je huis is. Ben ook oplettend als iemand specifieke vragen over je woning stelt als je op vakantie gaat.

Als jij je aanmeldt bij een website waar je ergens voor moet betalen, let dan heel goed op waar je voor betaalt. Neem je een abonnement, betaal je per berichtje, per maand, per bundel, per keer? Soms zit je onbedoeld aan een abonnement vast. Lees alles dus goed door. Kijk ook welke manieren van betalen er zijn. Als je het niet helemaal vertrouwt, maar je toch aan wilt melden, is het verstandiger om via bijvoorbeeld een paypal account te betalen. Let er in ieder geval op dat het beveiligde en goedgekeurde betaalmethodes zijn.

Bedenk jezelf goed of jij herkenbaar online wilt staan. Welke foto kies je? Het is altijd goed om een foto te plaatsen. Maar hoe herkenbaar wil je werkelijk zijn? Door een deel van een foto onherkenbaar te maken of door maar een deel van de foto te tonen, kun je toch iets van jezelf laten zien zonder dat je in de supermarkt herkent wordt zonder dat je het weet. Niet dat jij je daar iets van moet aantrekken, maar je zou het zomaar onprettig kunnen vinden. Binnenkort leggen we in een artikel uit hoe je een foto het beste kunt plaatsen.

Hoe weet je met wie je praat

Je zit online om mensen te leren kennen, een partner, je toekomstige grote liefde. Het is gezellig kletsen en er is een enkeling die er bovenuit springt. Maar hoe weet je nou of diegene die al die mooie en lieve berichtjes stuurt ook daadwerkelijk is zoals diegene zich voordoet en of het wel de juiste persoon is.

Eerlijk gezegd bestaat er geen manier die honderd procent veilig is. Mensen bedenken testjes voor de webcam, maar dan kan diegene iemand anders vragen om die test te doen. Een foto met een datum erop, dat kan heel makkelijk met Photoshop nagemaakt worden. Het is ook helemaal niet leuk om iemand aan allerlei testjes te onderwerpen en ze zijn gewoon niet waterdicht.

Het begint met op de gesprekjes te letten. Is iemand consequent met welke informatie diegene geeft. Als ze de ene keer vrijgezel zijn en de volgende dag getrouwd, dan is er iets mis. Geeft iemand antwoord op de vragen die je stelt? Is het een persoonlijk bericht of zou je dat naar iedereen kunnen sturen? Allemaal indicatoren van met wie je zit te kletsen en hoe oprecht diegene is.

Kijk ook naar de foto's. Als iemand alleen maar foto's heeft die door een professional lijken te zijn gemaakt, dan is er vaak, niet altijd, iets niet in de haak. Let ook op de achtergrond van de foto's. Waar zijn de foto's gemaakt? En heeft iemand meerdere foto's in verschillende settings? Die hoeven natuurlijk niet allemaal op het profiel te staan, maar die zouden bijvoorbeeld later in een privé bericht doorgestuurd kunnen worden.

Uiteindelijk weet je het pas zeker als je iemand in het echt ontmoet. Als je klaar bent voor een afspraakje dan is het ook zaak om daar goed over na te denken. Ga je alleen of neem je iemand mee? Waar spreek je af? Een publieke plaats of ergens wat meer intiem? Laat je een vriend of vriendin weten wat je doet? Allemaal dingen om bij stil te staan.

Senioren zijn kwetsbaarder

Dit is een lastige uitspraak. Het impliceert dat senioren dommer zijn. Maar dat is verre van het geval. Ze zijn gewoon minder goed op de hoogte van de mogelijke gevaren en de ontwikkelingen gaan zo snel dat het ook bijna niet bij te houden is. Dat maakt ze wel kwetsbaarder. Daarom is het zaak om gewoon wat basisprincipes aan te houden die het veilig daten online mogelijk maken. Het zou zonde zijn als jij je toekomstige partner niet tegenkomt omdat je je laat tegenhouden door mogelijke gevaren, die makkelijk te bestrijden zijn. Het is namelijk heel leuk en spannend om iemand online te leren kennen. Veilig daten kan heel makkelijk als je goed oplet met wat je wel en niet prijsgeeft.