Wat je moet weten voor je eerste afspraakje

Het is zover. Na een tijdje met iemand gekletst te hebben, zijn jullie toe aan een eerste afspraakje. Samen bedenken jullie wat jullie kunnen gaan doen. Het is een beetje een gedoe om een datum te prikken. Al met al heb je weinig tijd om over de eerste date na te denken. Dus tegen de tijd dat je de datum geprikt hebt, begint het opeens op een hele andere manier te kriebelen. Toch wel echt spannend om iemand zo voor de eerste keer te ontmoeten. Waar moet je nou allemaal aan denken?

Maak je niet te druk over je eerste date

Dit klinkt heel basaal, maar zo simpel is het wel. Door er te veel over na te denken wat er allemaal mis kan gaan, maak je het op voorhand al erger dan het is. Probeer er juist positief over te denken en richt je op het contact wat je al samen hebt gehad. Dat is het voordeel van online daten. Je kunt elkaar al een beetje leren kennen en dus ben je ook iets vertrouwder met elkaar. Het kan een beetje aanvoelen als afspreken met een vriend die je al heel lang niet meer hebt gezien.

Hoe meer jij op je gemak bent, hoe meer de ander ook op zijn of haar gemak zal zijn. Dit is een wisselwerking. Laat dat echter geen druk op de ketel zetten. Iedereen is nerveus. Als je te zelfverzekerd over komt, dan kan de ander zich daardoor juist niet op het gemak voelen. Het klinkt als een cliché, maar door te proberen gewoon jezelf te zijn, heb je de meeste kans op een succesvol afspraakje.

Waar begint het mee

Jullie hebben waarschijnlijk tegen deze tijd al afgesproken, of besproken wat jullie gaan doen. Hopelijk doe je dat voor de eerste keer op een publieke plaats. Gewoon voor de zekerheid. Het blijft online daten. En je weet dus nooit honderd procent zeker wie er aan de andere kant zit. Tot je elkaar dan ook eindelijk in de ogen kunt kijken.

Het is ook helemaal niet raar om iemand anders mee te nemen naar de ontmoeting. Een goede vriend of vriendin, die eventueel discreet kan zijn en daarna ook gewoon weer vertrekt als blijkt dat alles in orde is. Laat dit wel ook aan je date weten om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Spreek ik in ieder geval met iemand af dat je voor een bepaalde tijd hebt laten weten dat alles goed is.

Een klein presentje is altijd leuk

Ondertussen hebben jullie online toch al hele gesprekken gevoerd en je weet best wel al wat van elkaar. Neem bijvoorbeeld een klein presentje mee waaruit dat blijkt. Misschien spaart iemand olifantjes of is dol op een bepaald soort bloemen. Het hoeft niet groot of duur te zijn. Hiermee laat je zien dat je echt interesse hebt in de ander en het kan ook het ijs een beetje breken doordat je meteen iets hebt om over te praten. Je kunt dan vragen waar liefde voor olifantjes vandaan komt.

Het is ook geen must om iets mee te nemen en het ligt ook een beetje aan het contact wat jullie hebben. Maar het is eigenlijk altijd een aanrader. Als je echt niks kunt bedenken dan doen een lekker flesje drank of iets om te snoepen het altijd goed.

Wat moet je nou met jezelf aan

Wat ga je aantrekken? Verwacht iemand een bepaalde verzorging? Ga ik wel in de smaak vallen? Allemaal vragen die opeens tevoorschijn komen en zorgen voor een bepaalde nervositeit. Je kunt natuurlijk op voorhand al een beetje peilen wat iemand op bepaalde vlakken van een afspraakje verwacht of aantrekkelijk vindt.

Kijk naar wat jullie gaan doen op je afspraakje en kleed je daarnaar. Als je gaat uit eten dan trek je iets anders aan dan bij een lange wandeling. Het is dan ook wel handig als dat op voorhand een beetje duidelijk is. Zorg er hoe dan ook voor dat jij je er gemakkelijk in voelt. Dat straal je dan ook uit en dat je nog aantrekkelijker maken. Dat nieuwe bloesje is misschien wel heel mooi en modern, maar het zit bij de armen niet helemaal lekker. Niet aandoen. Dat gaat ongemakkelijk zijn en dat wil je vooral op een eerste afspraakje voorkomen.

Neem lekker de tijd om jezelf goed te verzorgen. Van onder tot boven en alle hoeken en gaatjes. Niet alleen raak je hier zelf ontspannen van en kom je al een beetje in de stemming, je voelt je daarna ook zekerder en beter in je vel zitten. Lekkere geurtjes doen altijd wonderen. En een verzorgd persoon is aantrekkelijker dan iemand die geen moeite wilt doen voor de ander.

Wat speelt er nog meer een rol op zo'n eerste date

  • Ben duidelijk naar elkaar toe over wat je verwacht van elkaar. Dat voorkomt teleurstellingen en verloren tijd.
  • Neem de date goed door zodat je weet wat je te wachten staat. Natuurlijk zijn verrassingen leuk, maar die kunnen ook als je elkaar al kent.
  • Denk gewoon aan je eigen veiligheid en geef dus ook niet te snel persoonlijke gegevens af. Dat kan ook als je elkaar in de ogen hebt gekeken.
  • Is iemand wie die zegt dat zij of hij is? Vanachter het beeldscherm zijn mensen vaak vrijer in hun doen en laten als in het echte leven. Dat betekent dat iemand ergens wel zo is, maar het niet zo makkelijk laat blijken. Daarnaast is iedereen nerveus in het begin. Maak je dus niet te druk als het niet meteen net zo gezellig is als online, maar zorg dat jullie je beiden op je gemak voelen. Dat komt dat vanzelf.
  • Kies een voor jou bekende publieke plaats. Je bent dan meer op je gemak en als het niet naar verwachting verloopt is het ook makkelijker om het af te breken.
  • Bedenk vooral wat voor een leuke gesprekken jullie al hebben gehad en maak je op voorhand niet te druk. Dan kun je ook genieten van je afspraakje en ontdekken of dit je nieuwe liefde is.