Senioren daten het actiefste online

Ruim 13 procent van de stellen tussen 2008 en 2013 heeft elkaar online leren kennen. Ongeveer de helft van dit aantal leerde elkaar kennen via een datingsite. Veruit de meeste langlopende relatie die daaruit voortkomen vallen onder de 50plussers. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veertigplussers blijken ook op deze manier sneller een serieuze relatie te vinden. Ook gescheiden mensen vinden sneller een nieuwe partner via internet. Hier staat de leeftijd dan los van. Maar liefst 21 procent van de mensen die eerder een relatie verbraken vindt het nieuwe geluk door middel van online dating.

Stijgers en dalers

Veruit de meeste mensen die minimaal vijf jaar samenwonen hebben elkaar leren kennen tijdens het uitgaan, op vakantie of via een andere vorm van recreatie. Maar ook dat percentage is de laatste jaren aan het zakken. Internet dating steeg wel het hardste, maar staat nog steeds niet in de top drie. Websites werken steeds gespecialiseerder en 50plus datingsites zijn meer en meer online te vinden. Waar er een lichte daling te zien is bij stellen die elkaar via vrienden, kennissen of buren hebben leren kennen, zien we wel een stijging bij het aantal dat elkaar via familie heeft leren kennen.

De grootste daling is te vinden in het percentage stellen dat elkaar tegenkomt bij verenigingen zoals de sportclub, de wandelvereniging of in de kerk. Terwijl dit vroeger een van de meest voorkomende manier was om een nieuwe partner te leren kennen, is het nu steeds ongewoner om daar een nieuwe liefde tegen te komen en is de verschuiving naar online dating duidelijk waarneembaar. Helemaal afgedaan hebben de relatiebemiddelingsbureaus en contactadvertenties. Via dit medium leerde slechts 0,1 procent elkaar kennen.

Opvallend

Saillant detail is dat er onder de stellen die door bemiddeling van ouders of uithuwelijking bij elkaar zijn gekomen ten opzichte van de eerste periode (1998-2003) licht is gestegen, terwijl er in de tussenliggende periode (2003-2008) juist een forse daling te zien was.

Onderzoek

Het Onderzoek Gezinsvorming wordt iedere vijf jaar uitgevoerd, sinds 2003, door een survey-onderzoek van het CBS en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Bovenstaande bevindingen komen uit het onderzoek van april tot en met oktober 2013 en vond plaats bij meer dan tienduizend personen tussen de 18 en de 80 jaar. Het onderzoek is enkel afgenomen bij hetero stellen, die in de vijf jaar voor de enquête zijn gaan samenwonen.