Tips voor het eerste telefoongesprek

Je hebt nu al een tijdje contact met een ander lid van 50Liefde en jullie vinden elkaar erg leuk. Je zou graag de stem van de ander horen en ook even nagaan of iemand wel echt is. Het is dus tijd voor een eerste telefoongesprek. Maar als je daar over nadenkt kun je opeens heel nerveus worden.

Wanneer is het tijd voor een telefoongesprek

Door de beugel genomen: wanneer jij wilt. Maar je wilt natuurlijk niet dat iedereen jouw telefoonnummer meteen heeft. Zorg er dus voor dat je iemand eerst goed kent en dat jullie elkaar echt allebei leuk vinden. Je hebt immers geen zin om opeens met een stalker te maken te hebben. Wanneer je voldoende vertrouwen in elkaar hebt, kun je telefoonnummers uitwisselen.

Afspreken of spontaan

Wanneer je spontaan besluit te bellen met elkaar heb je als voordeel dat je er niet te veel over nadenkt en dat jij je dus ook minder druk en nerveus maakt. Het nadeel is dat je dan ook niet na kunt denken over wat je wilt bespreken en het zomaar ineens stil kan vallen. Een ongemakkelijke situatie die meer schade aan kan richten dan goed kan doen.

Goede voorbereiding

Wanneer je op voorhand een tijd afspreekt om te bellen, zorg er dan ook voor dat je er tijd voor hebt en dat je op je gemak bent. Neem een kopje koffie er bij en voorkom dat je gestoord wordt door anderen. Behalve als ze je moeten redden van een vervelend gesprek natuurlijk. Dan kan het handig zijn als je 'opeens gestoord' wordt.

Het eerste telefoongesprek

Je ontkomt er bijna niet aan dat het in eerste instantie een beetje ongemakkelijk is. Houd daarbij in gedachte hoe leuk jullie gesprekken zijn. Daarnaast kun je er van uit gaan dat de ander ook nerveus is en zich ongemakkelijk voelt. Waarom het dan niet meteen op tafel gooien door het ter sprake te brengen. "Het is wel ongemakkelijk niet? Ben jij ook zo nerveus?" Door het beestje te benoemen voelen jullie je allebei al beter op je gemak.

Waar ga je het over hebben?

Probeer al te moeilijke onderwerpen te vermijden, maar er zijn vast dingen waar jullie al over gesproken hebben, die in een gesproken gesprek makkelijker uit te breiden zijn. Maak hier eventueel een lijstje van. Een gesprek verloopt het soepelste als je een 'samen'gevoel kunt creëren. Dat kan zijn over iets wat jullie allebei lastig vinden, of wat juist leuk is om het over te hebben.

Houd het gesprek in ieder geval positief, bedenk complimentjes om te geven en benadruk dat je het leuk vindt om elkaar eindelijk te spreken en de ander zijn of haar stem te horen.