Online een gesprek beginnen doe je zo

Volgens een recent onderzoek is het voor 50-plussers moeilijk om online een gesprek te beginnen. Dat meldde Nu.nl. Meer dan de helft van de ouderen weet niet hoe ze een gesprek moeten beginnen en zijn bang om de plank volledig mis te slaan. Deze onzekerheid voorkomt dat een gesprek vlot verloopt. 50liefde.nl zet enkele tips op een rijtje om toch die toekomstige liefde niet mis te lopen.

Om te beginnen verschilt een online gesprek helemaal niet zoveel van een gesprek in het echt. Doordat het vanachter een scherm gebeurt en het getypt wordt lijkt het alsof er meer voor nodig is. Dit is maar in beperkte mate zo. Dat je elkaar niet kunt zien is natuurlijk een beetje een raar idee. Zeker voor een 50-plussers die niet zo vertrouwd met het online daten zijn als jongere generaties. Toch valt het allemaal best wel mee.

Je kunt het gesprek al heel simpel beginnen met een "Hallo, hoe gaat het met jou?". Dat klinkt misschien heel raar, maar het is vriendelijk, beleeft en je toont er interesse mee. Daarnaast reageert de ander misschien met een antwoord waar jij weer makkelijker een gesprek kunt aanknopen. Dat is alleen wel heel erg kort om iemand te leren kennen. Dus hoe ga je dan verder?

Inspelen op het profiel van de ander

Neem het profiel van de ander goed in je op en bedenk je welke vragen er bij je opkomen. Misschien staan er al overeenkomsten in waar je op in kunt spelen of heeft het profiel een leuke foto waar je iets over kunt zeggen. Het kan ook zo zijn dat er juist dingen niet instaan die jij wel belangrijk vindt om te weten. Probeer er hoe dan ook niet meteen een hele ondervraging van te maken, maar stel de voor jou belangrijke vragen als eerste. Stuur ook niet naar meerdere profielen een standaard berichtje. Je denkt misschien dat ze dit niet door hebben, maar het zal waarschijnlijk toch heel anders overkomen dan dat je iets persoonlijks stuurt.

Complimentjes vindt iedereen leuk om te krijgen

Het is altijd goed om in je eerste berichtje een complimentje te zetten. Over de foto bijvoorbeeld of de informatie die in het profiel staat. Daardoor zal iemand zich goed voelen en al snel geneigd zijn om een bedankje te sturen. Zo kan een gesprek al op gang komen. Het hoeft ook geen kontenkruiperij te worden natuurlijk. Dan word je ook snel niet meer serieus genomen. Dat is niet de bedoeling. Hou het ook beschaafd. 50-plussers zitten meestal niet te wachten om meteen seksueel getinte opmerkingen te krijgen.

Een grapje maken brengt een lach op een gezicht

De meeste mensen kunnen humor wel waarderen. Dus een grapje kan altijd wel. Mits het niet meteen een platte toestand wordt. Zelfspot is daar een goede vorm van humor voor. De ander kan dat waarschijnlijk wel waarderen en je stelt iemand daar ook mee op haar of zijn gemak. Immers als je al om jezelf kunt lachen, dan zul jij je ook wel niet zo druk maken over eventuele tekortkomingen van de ander. Zorg er wel voor dat je het niet overdrijft. Niemand zit te wachten op een clown en je wilt wel ook serieus genomen worden.

Vertel wat over jezelf

Het is fijn als de ander weet wie je bent en wat je zoekt. Het is dus een goed idee om daar iets over te vertellen. Denk dan aan dingen zoals waar je vandaan komt, wat je doet, heb je bijvoorbeeld kinderen of hele lieve huisdieren. Allemaal leuke dingen om over te vertellen.

Bedenk ook goed voor jezelf wat je precies zoekt. Wil je een levenspartner, zoek je een lat-relatie of ben je misschien alleen maar nieuwsgierig. Zeker als je dit soort informatie niet in je profiel hebt staan is het fijn om te melden zodat je er achter komt, en die ander ook natuurlijk, of jullie hetzelfde zoeken. Let wel ook op dat je niet alleen maar over jezelf vertelt, maar ook vragen stelt. Je wilt niet alleen maar overkomen als iemand die alleen maar in zichzelf geïnteresseerd is.

Stel vragen aan je toekomstige date

Dan komen we bij het volgende punt. Laat merken dat je echt interesse hebt in de ander door vragen te stellen. Wat doet diegene in het dagelijkse leven? Waar is zij of hij naar op zoek? Wat vindt de ander van jouw profiel. Het is handig om het profiel van de ander goed door te nemen zodat je geen vragen stelt waarvan het antwoord al bekend is. Dat komt juist weer heel erg ongeïnteresseerd over.

Wat moet je zeker niet doen

Probeer niet te direct te zijn. Het is fijn als iemand open en eerlijk is, maar als je heel direct of plat bent dan kan dit afstotend werken. Ook dit blijkt uit hetzelfde onderzoek. Het kan grof en onhandig overkomen omdat iemand jouw gezichtsuitdrukking of lichaamstaal er niet bij ziet.

Eisen stellen is nooit prettig. Iedereen zit voornamelijk voor haar of zijn plezier op een datingsite. Als je dan een eisenlijstje voor je krijgt dan kan dat heel onprettig overkomen. Natuurlijk wil jij duidelijk maken wat je zoekt, maar net zoals in een gewoon gesprek komen die onderwerpen als het goed is vanzelf ter sprake.

Meteen seksueel getinte opmerkingen en vragen komen vooral bij 50-plussers niet al te serieus over. Het kan beledigend zijn en iemand kan daardoor zomaar weg klikken. Dit is echt iets wat je bewaart voor later in het gesprek, als je het uberhaupt al online ter sprake wilt brengen. Het is dan ook slim om hier subtiele hints over te geven om te zien of het bespreekbaar is als dit voor jou wel heel belangrijk is.

Is het nou allemaal zo moeilijk

Nee! Helemaal niet zelf. Bedenk je in vooraf goed wat je wilt. Informeer je goed door het profiel te lezen en probeer jezelf voor te stellen hoe het gesprek in het echt zou verlopen. Dan zou het allemaal goed moeten komen. Probeer je onzekerheid aan de kant te zetten. Dat voorkomt dat je misschien toch dingen zegt waar je achteraf spijt van krijgt.

Het is ook helemaal niet zo erg als het niet meteen lukt. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar door al met enkele profielen een gesprek aan te knopen kun je oefenen en merk je snel genoeg wat wel en wat niet werkt. Zowel voor jou als de ander.

Beperk jezelf dus niet door je onzekerheid, maar neem die stap en ervaar hoe leuk het is om online een date te zoeken.