Explosieve groei alleenstaande 50-plussers

Nederland telde in 2014 bijna 2,2 miljoen alleenstaanden van vijftig jaar en ouder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet alleen zijn er veel meer ongehuwden, het aantal scheidingen is sinds de jaren 50 explosief gestegen. Saillant detail: Als een koppel uit elkaar gaat na een huwelijk, dan is het vooral de man die 'seksuele problemen' opgeeft als reden. Scheidt een stel na samenwonen of een andere relatievorm, dan is het vooral de vrouw die problemen in de slaapkamer als reden ziet om de relatie te stoppen.

Online dating voor 50-plussers

Meer alleenstaande senioren en online dating in opkomst. Dat klinkt als een simpele optelsom. Maar niets is minder waar. Alhoewel steeds meer 50-plussers hun weg naar de dating websites vinden, is er voor een grote groep nog steeds een drempel om online op zoek te gaan naar die nieuwe liefde.

Een deel voelt zich ongemakkelijk bij het gebruik van internet, al zijn ook steeds meer senioren actief online. Dan zijn er nog de ouderen die het onpersoonlijk vinden en voor wie er een bepaald taboe op rust. Als laatste is er de groep die wel wilt, maar niet weet waar of hoe te beginnen, sommige websites bieden daar hulp bij.

Het begint met het kiezen van een website. Er zijn er zoveel. Naast de bekendere, algemene online platformen zijn er gelukkig ook hele specifieke websites die een bepaalde doelgroep bedienen. Je kunt dus heel gericht op zoek naar een nieuwe partner. Iemand van je eigen leeftijd, of juist niet. Puur voor het plezier en seks of een serieuze relatie. Het kan tegenwoordig allemaal.

Waarom zou je online die nieuwe partner zoeken?

Het is spannend en makkelijk. Vanuit je luie stoel, achter een beeldscherm, door profielen bladeren. Kopje koffie erbij. Je hoeft er de deur niet voor uit. Je kunt iemand goed beoordelen aan de hand van diens profiel voor je er op reageert. En je kunt iemand een beetje leren kennen voor je besluit of je elkaar wilt ontmoeten op een gezellige manier.

Leuke gesprekjes waaruit blijkt of je een klik hebt. Elkaar even laten weten door middel van een berichtje dat je aan elkaar denkt. Ouderen vereenzamen weliswaar minder dan vroeger, mede dankzij het verbeteren van de mobiliteit van 50-plussers, maar lijken toch een bepaalde intimiteit te missen, die je niet van familie of bekenden krijgt.

Op latere leeftijd stap je niet meer zo snel buiten je gewoonlijke kringen. Het nadeel daar van is dat je minder snel nieuwe mensen leert kennen. Online dating is dan een ideale manier om nieuwe sociale contacten op te doen en daar tussen misschien die nieuwe liefde te ontdekken. Het is niet voor niks dat uit cijfers van het CBS blijkt dat vooral 50-plussers hun nieuwe partner online vindt. Meer dan dertien procent woont al meer dan vijf jaar samen.

Het lijkt een cliche, maar baat het niet, dan schaadt het zeker niet. Je zoekt een website uit die bij jouw voorkeuren past en probeer uit of online dating iets voor jou is. Zo simpel is het. Veel dating plezier!