Het mooie aan internet is dat het de wereld vergroot, maar ongewild kun je er ook slechte zaken mee binnen halen. Dankzij online dating is het nu nog makkelijker om je voor te doen als iemand anders en mensen op te lichten.
Jammer genoeg zijn er dan ook mensen die dit proberen en vooral de senioren lijken hier slachtoffer van. Waarschijnlijk omdat verwacht wordt dat zij er financieel beter voor staan dan jongeren en vatbaarder of naïever zijn wat betreft het online dating.
Hoe werkt online datingfraude?
Een andere naam voor datingfraude is 'romance scams'. Vaak zitten hier hele Oost-Europeaanse, Nigeriaanse of Ghanese bendes achter. Ze kunnen vanaf iedere plek op de wereld opereren juist omdat ze online werken. En daar doen ze zich voor als iemand anders.
Ze maken een profiel aan en daarvoor stelen ze foto's van andere mensen, bedenken een persoonlijkheid en een leven en beginnen hun criminele activiteiten. Ze presenteren zichzelf als betrouwbare, degelijke mensen op zoek naar een nieuwe liefde. Meestal hebben ze een goede baan, fijne familiecontacten en lijken ze de ideale partner.
Contact met een fraudeur
Het is heel moeilijk om de fraudeurs er tussenuit te halen. Ze gaan sluw en slim te werk en doen er alles aan om je in te palmen. Ze willen een band opbouwen en gevoelens opwekken. Ze spelen in op eventuele kwetsbaarheden en stellen zichzelf ook zogenaamd kwetsbaar op. Juist om jouw zwakke plekken te vinden en daar op in te spelen.
Als ze denken dat ze je ingepalmd hebben, dan willen ze ook naar Nederland komen. Maar dat gaat niet meteen natuurlijk en opeens komen er problemen. Vaak is er iets met hun kinderen voor wie ze geld nodig hebben of ze vertellen je al maanden over een investering die ze gaan doen en dan komen ze op de dag des oordeels opeens geld tekort. Waarna jou natuurlijk gevraagd wordt om dat geld op te hoesten.
Meestal vragen ze je het geld via bijvoorbeeld Western Union over te maken omdat het dan zeer moeilijk te traceren is. Als het om grotere bedragen gaat dan gebruiken ze meestal wel bankrekeningnummers, maar dat blijkt dan ook vaak een ingewikkeld en moeilijk traceerbaar web te zijn.
Hoe herken je een datingfraudeur?
De profielfoto's zien er te goed uit om waar te zijn. Vaak is dit dan ook zo en zijn het gestolen foto's. Vraag om andere foto's dan de foto's op het profiel. Als deze getoond kunnen worden, wil dit niet zeggen dat je niet met een datingfraudeur te maken hebt.
Er worden zielige verhalen verteld. Kijk daar mee uit. Natuurlijk wil je ook dat met je nieuwe liefde kunnen delen, maar het is meer dan genoeg om een luisterend oor te bieden als je elkaar nog niet eens hebt ontmoet.
Vaak zijn ze uit op privé informatie en vragen ze snel om contact te hebben via persoonlijke mail of Skype. Geef gewoon nooit persoonlijke informatie af als je diegene ook niet in persoon hebt ontmoet. Je weet bij een ontmoeting pas zeker of diegene ook is wie jij online ontmoet hebt.
Een afspraak maken lijkt onmogelijk. Ze willen dit wel heel graag, maar steeds gebeurt er iets waardoor de afspraak niet door kan gaan of niet eens gemaakt kan worden.
Er komt een punt dat er om geld gevraagd wordt. Bedenk eens in welke situatie jij iemand die je nog nooit ontmoet hebt om geld zou vragen? Kent diegene geen andere mensen die dichter bij staan om dat geld van te vragen?
Ze verpesten de online zoektocht naar een nieuwe liefde misschien een beetje, maar door alert te zijn kun je ze er meestal toch wel uithalen. Laat je dus niet tegenhouden door datingfraudeurs, maar meld ze bij het beheer van de website. Jouw nieuwe liefde is ook online op zoek. Vind elkaar vandaag nog!