Online daten en waar je op moet letten

Er komt net iets meer kijken bij het online daten dan bij een normaal afspraakje. Je hebt te maken met wildvreemde mensen en je weet in het begin niet of iemand echt is of niet. Daarnaast is het ook nog moeilijker om in te schatten of je wel een klik met iemand hebt. Toch zijn er genoeg dingen waar je uit op kunt maken of iemand echt is en of je wel een klik met iemand hebt.

Persoonlijke gegevens delen op dating websites

Het voordeel van dating websites is dat je anonimiteit enigszins gewaarborgd is. Maar dit is ook een nadeel want iemand kan zich voordoen als een compleet andere persoon. Je hoeft geen privé gegevens te delen met wildvreemde mensen. Doe dit dan ook nooit. Geef nooit je telefoonnummer of adres en ook je volledige naam kun je beter pas prijsgeven als je iemand in het echt ontmoet. Tegenwoordig ben je zelfs via je e-mail te hacken. Iemand die blijft vragen naar je gegevens heeft meestal niet veel goeds in zin, terwijl iemand die serieus is juist zal snappen dat je daar voorzichtig mee bent.

Hoe weet je of iemand 'echt' is

Kijk om te beginnen hoe iemand met je praat. Sturen ze standaard zinnetjes of reageren ze echt op wat jij zegt? Vertellen ze ook over zichzelf of willen ze alleen maar over jou horen? Er is niks mis mee om dit af en toe te testen door vragen dubbel te stellen. Of op een andere manier zaken nog eens aan te kaarten. Geven ze dan dezelfde antwoorden? Bedenk ook hoe jij zelf zou reageren.

Wat voor soort foto's heeft iemand? Zijn het verschillende foto's, in verschillende situaties of heeft iemand alleen maar een profielfoto? Tegenwoordig zit op iedere telefoon een camera, dus het is bijna geen excuus meer om te zeggen dat je maar een foto hebt of niet weet hoe je een foto moet maken.

Het beste is om met iemand af te spreken om te zien of diegene ook is wie die zegt dat hij of zij is. Maar als je met iedereen waar je een praatje mee maakt moet afspreken dan heb je er waarschijnlijk een dagtaak aan. En je wilt natuurlijk ook een klik met iemand hebben.

Klikt het online wel of niet

Een praatje maken kunnen de meeste mensen met iedereen wel. Dat is nog niet hetzelfde als een romantische klik hebben. Het begint bij het vinden van een online datingsite die bij jou past. Bijvoorbeeld speciaal voor 50plussers of senioren. Dan weet je zeker dat de mensen waar je mee praat in dezelfde leeftijdscategorie zitten.

Het is ook zaak om iets verder te kijken dan of je dezelfde hobby's hebt. Dat kan natuurlijk wel een goed raakvlak zijn als je beiden dezelfde passie hebt. Maar daarbuiten is het ook belangrijk dat het gesprek vlot blijft lopen. Als je nu al moeite moet doen om het gaande te houden dan zal dat in het echt niet veel anders zijn. Als jij graag veel kletst en de ander niet. Dan zal dat straks ook een 'probleem' zijn.

Voor veel mensen is het ook gewoon leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Dat wil nog niet zeggen dat je er een relatie mee kunt hebben. Dat is misschien wel het riskante aan online daten. Er is dan ook niks mis mee om eerst een tijdje te kletsen en contact te houden voor je daadwerkelijk overgaat op een date.

Wat je wilt of hoe het is

Ga in ieder geval altijd van je gevoel uit, maar kijk er ook voor uit dat het niet is omdat je zo graag iemand tegen wilt komen. Blijf er bewust mee bezig en hou bovenstaande tips in gedachte. Dan heb je de meeste kans dat ook jij met online daten degene tegen komt waar het echt mee klikt.