Online dating voor ouderen is leuk en spannend, maar net als in het dagelijkse leven zijn senioren target van onder meer oplichters. Hoewel veel dating websites er alles aan doen om deze onwelwillende lieden te weren, zijn er altijd mazen in het net. Hoe herken je deze mensen? Lees hier de tips.
Welke mensen zitten hierachter?
Deze oplichters zitten vaak in andere landen. Het zijn mannen en vrouwen die online persoonlijke informatie verzamelen, zoals e-mail adressen, om privé-informatie van je computer te halen. Meestal voor financieel gewin. Ze hebben alleen een internet connectie nodig om te kunnen opereren.
Vaak zijn het bendes of groepen mensen die vanaf verschillende locaties samenwerken. Wanneer ze contact met jou hebben doen ze er alles aan om aan je privé-gegevens te komen. De snelste weg is natuurlijk om je verliefd te laten worden. In het begin zal het dus lijken alsof deze persoon heel snel voor jou valt. De liefde wordt je snel verklaard en jij zal snel reageren op deze gevoelens. Positief dan wel negatief. Wanneer de connectie is gelegd, zullen ze snel op een andere manier willen communiceren. Dan vragen ze om je telefoonnummer, e-mail adres of skype.
Wat is malware?
Malware is software die op jouw computer geïnstalleerd wordt zonder dat je het in de gaten hebt. Het heet âÂÂmalwareâ omdat de intentie kwade wil is. Wanneer het onbedoeld is, heet het âÂÂbadwareâÂÂ. In ieder geval zal een goede virusbeschermer je computer voorzien van de nodige beveiliging tegen malware.
Ze sturen je dan software via bijvoorbeeld je e-mail adres die je computer, laptop, tablet of telefoon vervolgens infecteert met een virus. Daarna kunnen ze op eenvoudige wijze jouw privé-gegevens van je apparaten halen om deze vervolgens te misbruiken. Dit kan overigens ook al met een usb-stick of zelfs een bluetooth connectie.
Fake e-mailadressen herkennen
Wanneer je toch besluit om bijvoorbeeld e-mailadressen uit te wisselen, dan kun je vaak aan het e-mailadres al zien of iemand echt is of niet. Meestal bestaat zoâÂÂn e-mail adres gewoon maar uit wat tekens en bijna altijd is het een hotmail- of ander gratis e-mailadres.
Deze mensen moeten heel vaak van e-mailadres wisselen, de creativiteit is dan ver te zoeken en ze willen zeker ook niks van zichzelf prijs geven dat echt waar is. Je kunt dus altijd vragen of diegene eerste een e-mailadres wilt doorgeven zodat je al kan toetsen of dat echt is of niet. Jij kunt dan een e-mail sturen als je besluit dat het een betrouwbaar e-mailadres is.
Andere vormen van online oplichting
Online vind je een hoop vormen van oplichting. Zo zijn er ook een hoop mensen die op een directere wijze proberen je geld afhandig te maken. Nadat ze je liefde gewonnen hebben, komen er opeens allerlei problemen op de proppen. Meestal gaat het om hen of iemand die dichtbij hen staat zoals bijvoorbeeld een familielid. Zij proberen je dan zover te krijgen om geld te sturen, zonder dat je ze ooit ontmoet hebt of dat je er van uit kunt gaan dat je ze zult ontmoeten. Natuurlijk heeft dit vele variaties.
_Laat je niet afschrikken door al die negatieve informatie, maar gebruik die om jouw online ervaring positief te laten zijn. Lees hier meer over internet oplichting. _