Kom als 50+er achter uw persoonlijkheid

Zonder zelfkennis is het niet mogelijk te groeien als persoon. Zonder de benodigde zelfkennis blijft u dezelfde fouten maken, ongeacht de hoeveelheid ervaring die u heeft opgedaan.

Wie bent u nu werkelijk?

Ervaring opzich zegt namelijk niet veel, het gaat er om wat u doet met uw ervaring. U kunt 20 jaar ervaring hebben, wat kan betekenen dat u 20 jaar lang hetzelfde heeft herhaald. De volgende vragen zullen u helpen meer helderheid te krijgen over wie u bent en wat u wilt:

Wat is uw drijfveer?

Een drijfveer zegt: “Dit vind ik het belangrijkste in mijn leven.” U kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • U wilt als sociale 50 plusser graag andere mensen helpen.
 • U als creatieve 50 plusser wordt gemotiveerd door zelfexpressie.
 • U wilt als intellectuele 50 plusser kennis opdoen.
 • U wilt als realistische 50 plusser handelen.
 • U wilt als de overtuigende 50 plusser invloed uitoefenen.
 • U wilt als de traditionele 50 plusser zekerheid hebben.

Wat voor persoon bent u? Wat spreekt u het meeste aan?

Uw drijfveren kunt u niet negeren. Als u bijvoorbeeld iets wil creëren (een schilderij, muziek of een eigen bedrijf), dan zult u niet gelukkig worden door te kiezen voor zekerheid. Wilt u zekerheid, dan zal een eigen bedrijf u niet aanspreken.

Wat maakt u uniek?

Het is opmerkelijk dat velen hier geen antwoord op kunnen geven. Dit heeft alles te maken met zelfvertrouwen en zelfkennis. Indien u uzelf niet kent of niet in uzelf gelooft, dan denkt u waarschijnlijk sneller dat u niet zo bijzonder bent. Maar dat bent u juist wel! Uw talenten zijn uniek. Uw persoonlijkheid is uniek. Er is iets aan u dat speciaal is. Uw taak is om dit te ontdekken. Indien u het nog niet hebt gevonden, betekent dat niet dat het er niet is. U heeft alleen nog niet uzelf de juiste vragen gesteld:

Wat maakt u uniek? Waar blinkt u uit? Wat kunt u volgens uw vrienden beter dan hen? Waar heeft u aanleg voor? Waar was u vroeger goed in? Wat zou u uren kunnen doen? Wat geeft u energie?

Met uw talent(en) ‘moet’ u iets doen. Waarom? Omdat het een uitdrukking is van uw unieke persoonlijkheid. Uw talent gebruiken stelt u in staat om te doen waar u goed in bent. En de reden dat u er goed in bent, is omdat u het leuk vindt. Zo is de cirkel rond: wat u wilt en waar u goed in bent is hetzelfde.

Loopt u weg van zelfanalyse?

Veel mensen lopen weg van zelfanalyse. Ze zijn bang wat ze zouden kunnen aantreffen:

 • “Misschien kom ik erachter dat ik helemaal niet zoveel zelfvertrouwen heb.”
 • “Misschien kom ik erachter dat ik steeds mijn succes saboteer.”
 • “Misschien kom ik erachter dat mijn relatie niet goed is.”
 • “Misschien kom ik erachter dan ik de verkeerde carrière heb gekozen.

Maar daar is toch niets mis mee? Het is toch niet erg om in te zien dat iets niet voor u heeft gewerkt?

Dat geeft u juist twee voordelen:

 • U kunt ontdekken wat u wel wilt.
 • U kunt betere keuzes maken in de toekomst.

U moet niet bang zijn om uw fouten te vinden. U kunt eerder bang zijn voor het feit dat u ze nooit ontdekt en ze daardoor keer op keer herhaalt. Dat is veel erger! Kijk eens welk aspect van uw leven niet lekker loopt. Zijn het uw financiën, uw relatie, uw gezondheid, uw werk, uw vrije tijd? Kunt u bepalen waardoor dat komt? Moet u voortaan betere keuzes maken op dat gebied? Moet u oude overtuigingen loslaten? Wat kunt en wilt u veranderen?

Wat kunt u met het bovenstaande informatie?

Indien u op deze drie vragen antwoord vindt (wat is mijn drijfveerk – wat maakt mij uniek – ben ik bang voor zelfanalyse) dan creëert u helderheid. Dat geeft u richting in uw leven. Uiteindelijk maakt iedereen miljoenen keuzes in het leven:

 • Kies ik voor dit werk of niet?
 • Wil ik deze relatie of niet?
 • Ga ik doen wat ik zelf wil of wat anderen willen?
 • Geeft dit mij plezier of wil ik het vermijden? De antwoorden op de drie vragen stellen u in staat om de juiste keuzes te maken. De keuzes die bij u passen.

Een onbevredigend leven is het resultaat van de verkeerde keuzes. Een mooi leven is het resultaat van goede keuzes. Aan u dus de keuze!