Column: Senioren dating toen en nu

Saskia is 52 jaar, vrijgezel en ze schrijft columns over hoe zij het ervaart om ouder te worden als single 50-plusser.

"Ook ik ben meegegaan in het massa idee dat je moet trouwen en kinderen moet krijgen. Vroeger was dat nou eenmaal zo. Ik was niet op zoek naar passie en liefde, maar naar betrouwbaarheid en vastigheid. Dat bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn en ik heb ervoor gekozen om alleen verder te gaan."

Senioren dating vroeger

"Ik kan me nog goed herinneren dat mijn toenmalige schoonouders uit elkaar gingen. Dat was nogal een schok in die tijd, want men bleef voor altijd en eeuwig bij elkaar. Mijn schoonmoeder bleek een affaire te hebben. Zij ging dan ook verder met haar minnaar, maar mijn schoonvader bleef alleen en gekwetst achter.

Na enige tijd kreeg hij toch weer de behoefte aan een partner, een nieuwe liefde, geluk in zijn leven. We spraken er vaak over. Hij is heel sociaal, maar heeft weinig sociale contacten. Ik weet nog goed dat hij verschillende activiteiten ondernam om nieuwe mensen te leren kennen. Hij ging naar een dancing voor senioren, sprak wat vaker met mensen in het dorp en uiteindelijk werd hij lid van een wandelvereniging.

Online dating bestond nog niet en een van de zaken waar hij gefrustreerd over was, was dat hij het eigenlijk wel gezien had in het dorp. Hij kon de vrouwen allemaal en zag ze niet als potentiële partners. Daarnaast had hij vaak helemaal geen zin om de deur uit te gaan. Dan moest hij zich soigneren en zichzelf mentaal voorbereiden om alleen ergens naartoe te gaan. Hoe anders en makkelijk zou zijn zoektocht zijn geweest als online daten al had bestaan."

Senioren dating nu

"Ondertussen ben ik gescheiden en is mijn ex-schoonvader overleden. Hij heeft op 61 jarige leeftijd wel nog zijn nieuwe liefde gevonden overigens. Hoe anders is het tegenwoordig. Dankzij de vele online datingsites die zich toespitsen op een bepaalde doelgroep, in mijn geval de 50-plussers, wordt de eenzaamheid verdreven, reikt het aanbod verder dan de eigen woonplaats en hoef ik de deur niet uit om op zoek te gaan. Het gemak dient de mens.

Na wat onderzoek over websites gericht op senioren dating, heb ik me aangemeld op 50Liefde.nl en dat bevalt me tot nu toe heel erg goed moet ik zeggen. Ik ben niet echt toe aan een nieuwe partner, maar dat houdt een nieuwe liefde niet tegen. Daarnaast heb ik ook al leuke nieuwe mensen leren kennen met wie ik een vriendschap op heb gebouwd.

Als ik me eenzaam voel dan log ik in en heb ik meteen gezelschap. Dat vind ik misschien nog wel het fijnste er aan. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook erg leuk vind om door al die profielen op te bladeren. Alsof je een Otto-catalogus met mensen voor je neus krijgt."

Ervaringen op 50Liefde.nl

"Zoals ik al zei heb ik er enkele fijne mensen leren kennen, maar waarom ik het vooral leuk vind, is dat het een bepaalde spanning in mijn leven brengt die ik erg miste. De verveling is er uit. Ik krijg weer kriebels in mijn buik en heb het gevoel dat ik weer leef. Dat klinkt misschien raar, maar ik zou zeggen meld je eens aan en probeer het uit! De volgende keer vertel ik meer over mijn online dating contacten."